Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Actuele informatie over zwangerschap en het Coronavirus? Lees verder

Echo's

Tijdens je zwangerschap krijg je bij ons 4 echo’s aangeboden. De meeste maken wij zelf op onze hoofdlocatie, Voor de prenatale screening verwijzen wij je door naar Bovenmaas Prenataal of STAR-SHL. Bovenmaas Prenataal heeft onder andere een vestiging op onze hoofdlocatie.

Vitaliteitsecho – 8 weken

Deze echo bieden wij je gratis aan omdat we weten hoe spannend die eerste weken kunnen zijn. Hij wordt in de meeste gevallen namelijk niet vergoed door de verzekeraar. Bij de vitaliteitsecho kijken we of de zwangerschap zich binnen de baarmoeder bevindt, of we een kloppend hartje zien, of je zwanger bent van een één- of meerling en of de grootte overeenkomt met de zwangerschapsduur. In de meeste gevallen zal deze echo vaginaal gemaakt worden.

Termijnecho – 10-13 weken

Tijdens de termijnecho meten we de baby, wordt de duur van de zwangerschap vastgesteld en berekenen we de uitgerekende datum. Daarnaast bekijken we of het hartje klopt, je kindje goed groeit en zich goed ontwikkelt. Meestal kan deze echo via de buikwand gemaakt worden.

13 weken echo
Let op: u kunt meedoen aan de 13 wekenecho vanaf 1 september 2021. Deze echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie. 
De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Geslachtsecho
Benieuwd of jullie een jongen of meisje verwachten? Je kunt bij ons vanaf 16 weken een pretecho laten maken om naar het geslacht te laten kijken. Vraag aan onze assistentes om deze in te plannen, dit kan (ook) gekoppeld aan een reguliere controle. De echo zal ongeveer 15 minuten duren. Je krijgt vervolgens enkele foto’s en een kaartje met daarop het geslacht van de baby mee.

We doen natuurlijk ons uiterste best het zo goed mogelijk te beoordelen, maar het is goed om te realiseren dat een echo geen 100% zekerheid biedt. Deze echo doen we daarom niet voor de 16 weken, om de kans dat we het goed kunnen zien te vergroten.
Kosten voor deze echo zijn 30,-
Mocht het niet duidelijk te zien zijn, bijvoorbeeld door ongunstige ligging van de baby, kun je eenmalig kosteloos een herhalingsecho inplannen.

Deze geslachtsecho is ook mogelijk als je geen cliënt bij ons bent!

SEO - 20 weken
De screening op ernstige lichamelijke afwijkingen wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek of SEO genoemd. Bij dit onderzoek worden de diverse orgaansystemen beoordeeld om eventuele ernstige aangeboren afwijkingen op te sporen. Hoewel veel ernstige aangeboren afwijkingen opgespoord kunnen worden, kunnen niet alle afwijkingen worden uitgesloten. Het SEO richt zich op de detectie van lichamelijke afwijkingen zoals een open rug, hartafwijking of hazenlip. Op basis van de uitkomst van het screeningonderzoek kan vervolgonderzoek noodzakelijk zijn.

Folder 13 weken en de 20 weken echo

Groei-echo – op indicatie

Een groei-echo wordt meestal verricht tussen 30-34 weken zwangerschap. We bepalen de groei en de ligging van de baby en maken een inschatting van de hoeveelheid vruchtwater. Daarnaast worden het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen gemeten, zodat we vanaf dit moment de groeicurve goed kunnen volgen.
Indien je geen indicatie hebt voor een groeiecho bieden wij een liggingsecho aan rond 35-36 weken zwangerschap. 

Vitaal Zwanger

Je goed voelen heeft veel te maken met hoe je in je vel zit, daarom bieden wij ondersteuning voor een fysiek en mentaal gezond verloop van kinderwens tot en met zwangerschap.