Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Actuele informatie over zwangerschap en het Coronavirus? Lees verder

Anticonceptie

Anticonceptie na de bevalling
Ongeveer 6 weken na je bevalling mag je weer vrijen. Doe dit alleen als je er ook weer zin in hebt en als het voor jou goed voelt! Als je niet opnieuw zwanger wil worden is het verstandig om vanaf dit moment anticonceptie te gebruiken, een recente bevalling of borstvoeding werkt niet als anticonceptie. Let op: de pil werkt niet altijd direct vanaf de eerste dag.

Anticonceptie bij borstvoeding
Bij vrouwen die borstvoeding geven is het onduidelijk wanneer de menstruatie weer op gang komt. De eisprong vindt meestal 2 weken voor de eerste menstruatie plaats, waardoor je dus al voor je eerste menstruatie opnieuw zwanger kunt worden.

Wanneer je borstvoeding geeft kun je niet alle methoden van anticonceptie gebruiken. Een aantal methoden kan ervoor zorgen dat de productie terugloopt. De verschillende methoden die je wel kunt gebruiken zijn:

  • Mini-pil (Cerazette)
  • Spiraaltje (hormoon of koper)
  • Implanon
  • Condoom
  • Prikpil

Anticonceptie bij flesvoeding
Gemiddeld heeft een vrouw die flesvoeding geeft 6 weken na de bevallig weer haar eerste menstruatie. Twee weken voor deze eerste menstruatie kan er al een eisprong zijn en kun je dus weer zwanger worden. Afhankelijk van jouw wens en gezondheid kun je voor een anticonceptiemiddel kiezen. Je kunt hiervoor bij ons terecht, maar ook bij de huisarts of gynaecoloog.

Kijk voor meer informatie over anticonceptie na de bevalling op: 

www.anticonceptie.nl/na-de-bevalling