Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Het verloop

Iedere bevalling verloopt anders. We vertellen je graag meer over het proces en wat je ongeveer kunt verwachten.

Verlies van slijmprop

Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Aan het einde van de zwangerschap kun je deze verliezen, vaak met wat bloedverlies. Dit hoeft niet te betekenen dat je direct gaat bevallen. Sommige vrouwen merken het verlies van de slijmprop niet of verliezen hem pas tijdens de bevalling. Geen zorgen, als je de slijmprop verliest hoef je niets te doen, behalve afwachten tot de bevalling echt gaat beginnen.

Breken van de vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Het vruchtwater kan helder wit / doorzichtig / rozig met vlokjes (normaal) of groen / bruinig (bel direct het spoednummer) zijn. Je kunt ineens veel vocht verliezen, of kleine beetjes wanneer je beweegt. De bevalling komt vaak binnen 24 uur na het breken van de vliezen vanzelf op gang. Mocht de bevalling niet binnen 24 uur op gang komen, dan wordt de bevalling verder in het ziekenhuis begeleid.

Ontsluitingsweeën

Weeën zijn vaak eerst onregelmatig en van korte duur. Houd bij hoe vaak je weeën komen en hoe lang ze duren. Probeer jezelf zolang mogelijk af te leiden. Dit is pas het begin en de weeën kunnen nog afzakken. Als je een uur lang om de 3-5 minuten weeën hebt, dan zit je waarschijnlijk in de ontsluitingsfase en is de bevalling begonnen. Dit is het juiste moment om ons te bellen. Wij komen naar je toe en onderzoeken hoeveel ontsluiting je hebt. We spreken vervolgens met je af wanneer we weer terugkomen of wanneer we naar het ziekenhuis gaan. In de laatste fase van de ontsluiting blijven we bij je om de bevalling verder te begeleiden.

Als de weeën echt op gang zijn gekomen, is het belangrijk dat je je zoveel mogelijk blijft ontspannen. Probeer daarom houdingen te zoeken waarin je de weeën goed kunt opvangen, bijvoorbeeld lopend, liggend, in bad of onder de douche. We controleren continu het verloop van de bevalling en ondersteunen je in het gehele proces. Laat ons weten waar je behoefte aan hebt, zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Persweeën

Bij 10 cm ontsluiting gaan de weeën over in persweeën. Je krijgt dan vaak onhoudbare persdrang. Wanneer het kindje diep genoeg is ingedaald, kun je beginnen met persen. Bij elke perswee komt de baby een stukje verder in het geboortekanaal en zakt daarna weer een stukje terug. Aan het einde van de persfase is een groot gedeelte van het hoofdje zichtbaar en zakt deze niet meer terug. Dit kan erg pijnlijk zijn, maar is vaak van korte duur. Hierna wordt het kindje geboren.

Nageboorte

Nadat de baby geboren is, moet ook de placenta nog worden geboren. Meestal gebeurt dit binnen 15 minuten. Je kan hiervoor nog een aantal weeën hebben die ervoor zorgen dat de placenta loskomt. Op indicatie geeft de verloskundige een injectie om te zorgen dat de placenta snel geboren wordt en het bloedverlies zo min mogelijk blijft. Wanneer de placenta is geboren, nemen de weeën vaak af. Soms kun je nog last hebben van naweeën, hiervoor kun je altijd paracetamol nemen.

Inspiratie bevalwensen

Pijnbestrijding

Iedere bevalling doet pijn en van tevoren is niet te voorspellen hoe dat voor jou aanvoelt. Er zijn allerlei manieren hoe je om kan gaan met de pijn:

  • Maak gebruik van een warme kruik, bad of douche
  • Probeer verschillende houdingen uit en wissel regelmatig van positie
  • Zorg dat je het lekker warm hebt, dit helpt je te ontspannen
  • Concentreer je op je ademhaling, dan ben je minder gericht op de pijn

Daarnaast zijn er verschillende medicijnen die je kunnen helpen om de pijn te verminderen, denk aan:

  • GeboorteTENS
  • Lachgas
  • Injectie met pethidine
  • Infuuspomp met Remifentanil (PCA)
  • Ruggenprik (epiduraal)

Om je goed voor te bereiden op de bevalling, raden we je aan de film: Jouw bevalling: Hoe ga ik om met de pijn? te bekijken. Hierin vertellen andere ouders hoe zij zich op de bevalling hebben voorbereid. Daarnaast komen professionals, zoals een verloskundige, gynaecoloog en een neurowetenschapper aan het woord en geven je meer informatie over baringspijn en de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden.

Vergeet bij de zwangerschapscontrole niet naar de folder 'Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?' (KNOV) te vragen. Wil je meer over de mogelijkheden tot pijnstilling? Vraag het dan aan de verloskundige op het spreekuur. 


Informatiebijeenkomsten

Door middel van onze thema- en voorlichtingsavonden en speciale spreekuren kun je je extra verdiepen in de onderwerpen waar jij meer over wilt weten. Zo bieden we bijvoorbeeld Kinder-EHBO en voorlichting over borstvoeding aan.